Covid-vaccination av elever - samtycke

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Vaccination mot covid-19 för barn som är 12 år eller äldre

Covid-19 är en mycket smittsam sjukdom. Att vaccinera sig ger ett effektivt skydd mot sjukdomen.


Både barn och vuxna kan bli sjuka av covid-19. Barn blir oftast lindrigt sjuka, men en del blir svårt sjuka eller mår dåligt under en lång tid. Vaccinet hjälper kroppen att
skydda sig mot sjukdomen. Alla barn som har fyllt 12 år kan vaccinera sig mot covid-19. Vaccinationen är frivillig och gratis.

Viruset sprids lätt

Sjukdomen covid-19 är smittsam. Att stanna hemma när man är sjuk minskar risken för att smittan sprids, men det går inte att stoppa smittspridningen helt. Vaccinationen är det mest effektiva sättet att skydda barn mot sjukdomen covid-19.

Vaccinationen skyddar

Vaccinerna har testats noggrant så att de ska skydda barn mot allvarlig sjukdom och vara säker att använda. Många miljoner barn i världen har redan vaccinerats mot covid-19. Ibland händer det att man blir smittad även om man är vaccinerad. Om det händer, blir man oftast bara lite sjuk. Även om man är vaccinerad mot covid-19 är det viktigt att stanna hemma om man är förkyld eller sjuk.

Om vaccinationen

Före vaccinationen får du svara på frågor om hur ditt barn mår, till exempel om ditt barn är allergisk mot något. Vaccinet ges genom en spruta i överarmen.

Så kan ditt barn må efter vaccinationen

De flesta mår bra efter vaccinationen. En del blir trötta, får feber eller värk i kroppen. Det här är en normal reaktion och den som har vaccinerats behöver bara vila den dagen man känner av detta. Man kan också få ont i armen där sprutan gavs.

Allvarliga biverkningar efter vaccinationen är mycket ovanliga. men om man mår dåligt och får symtom man inte känner igen efter vaccinationen, är det viktigt att söka vård. En mycket sällsynt biverkan efter vaccinationen mot covid-19 är inflammation i hjärtmuskeln. Då kan man få ont i bröstet och svårt att andas. Men det är vanligare att få hjärtmuskelinflammation efter virusinfektioner, till exempel om man får sjukdomen covis-19. Om ditt barn mår dåligt kan du ringa 1177 Vårdguiden för att få råd och vägledning.

Har du frågor?

Det är vanligt att man har frågor inför en vaccination. Prata gärna hemma om vaccinationen och läs den här informationen tillsammans med ditt barn.

Mer information finns på:

På 1177.se kan ni ta reda på vad som gäller där ni bor och hur ditt barn kan få möjlighet att vaccinera sig.

Behandling av personuppgifter

Frågor om e-tjänsten

Följande behövs för e-tjänsten

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa